تأثیر سبک زندگی بر افزایش و کاهش وزن
در زندگی امروزی، برخی رفتارها و عادت های روزانه منجر به افزایش وزن می شوند. البته در اغلب موارد افزایش وزن به صورت ناخواسته صورت می گیرد. با این مطلب همراه باشید در ادامه پیرامون تأثیر سبک زندگی بر کاهش و افزایش وزن صحبت می کنیم.
چاقی چیست؟
به انباشت مقدار بیش از حد چربی در بدن چاقی گفته می شود. چاقی سبب کاهش کیفیت زندگی می گردد و بر زیبایی و سبک زندگی فرد هم اثر می گذارد. همچنین چاقی و اضافه وزن خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را افزایش می دهد. توجه داشته باشید زمانیکه شاخص توده بدن (BMI) از 30 بیشتر باشد، فرد چاق محسوب می شود.
عوارض چاقی
از جمله عوارض چاقی می توانیم به بروز بیماری هایی از قبیل بیماری کبد چرب، بیماری کیسه صفرا، فشار خون، دیابت، بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی، آپنه در خواب، کاهش باروری و افسردگی اشاره کنیم.
عوامل مؤثر در افزایش وزن و چاقی
- صرف غذا به سرعت بالا
- کم نوشیدن آب
- نشستن طولانی مدت
- استرس مزمن
- خوردن غذاهایی با کالری بالا
- پرخوری
- دورهمی و مهمانی ها
- صرف غذا در ساعات آخر روز
- خواب ناکافی
- برخی بیماری ها باعث چاقی می شوند
1-صرف غذا به سرعت بالا
یکی از رفتارهای نادرست که اغلب به صورت ناآگاهانه منجر به افزایش چربی بدن می شود؛ خوردن غذا به سرعت است. صرف غذا به سرعت، افراد را در معرض خطر افزایش وزن و چاقی قرار می دهد و علت این موضوع این است که بدن برای ارسال پیام سیری به مغز به زمان نیاز دارد. بنابراین با کاهش سرعت غذا خوردن به بدن فرصت کافی برای واکنش نشان دادن، وجود دارد. در مجموع با کاهش سرعت غذا خوردن می توانید به مدیریت بهتر وزن خود کمک کنید و بر مشکل اضافه وزن و چاقی فائق آیید.
2-کم نوشیدن آب
یکی از عوامل مؤثر در افزایش وزن کم نوشیدن آب است. این مورد اغلب به صورت غیرمستقیم بر وزن تأثیر می گذارد. مصرف آب به میزان کافی می تواند به کاهش کالری و پیشگیری از چاقی کمک کند.
3-نشستن طولانی مدت
امروزه نشستن طولانی مدت و کاهش تحرک بدن منجر به کاهش سوخت و ساز بدن می شود و همین موضوع می تواند ریسک چاقی را افزایش دهد. برای اینکه وزن متعادل خود را حفظ کنید بهتر است بین ساعات نشستن و فعالیت های بدنی خود تعادل ایجاد کنید.
4-استرس مزمن
استرس سبب تغییر در سطح هورمون های بدن می شود به این صورت که می تواند منجر به افزایش اشتها و تجمع چربی در بدن شود. مدیریت استرس و بهره مندی از روش های کسب آرامش می تواند مشکلات استرس مزمن را به حداقل برساند.
5-خوردن غذاهایی با کالری بالا
برخی از مواد غذایی ارزش تغذیه ای پایین و کالری بالایی دارند. بهتر است این قبیل غذاها از برنامه غذایی شما حذف شود.
6-پرخوری
یکی از مواقعی که منجر به پرخوری در افراد می شود هنگام تماشای تلویزیون و استفاده از دستگاه های دیجیتال است. وقتی بر غذا خوردن تمرکز نداشته باشید به احتمال زیاد آگاهی شما نسبت به میزان غذای مصرفی کاهش پیدا می کند و همین موضوع سبب مصرف بیش از حد کالری و افزایش وزن می شود. برای کنترل اشتها و جلوگیری از پرخوری بهتر است غذا خوردن را در محیطی آرام و بدون حواس پرتی انجام دهید.
7-دورهمی و مهمانی ها
در مهمانی ها و دورهمی ها اغلب غذاهای پرکالری مصرف می شوند و همین موضوع زمینه ساز کالری اضافی بدن است. با انتخاب دقیق تر غذاها و شناخت الگوهای غذایی افرادی که با آنها وقت می گذرانید، می توانید به کنترل وزن خود کمک کنید.
8-صرف غذا در ساعات آخر روز
غذا خوردن در ساعات نیمه شب و ساعات آخر روز می تواند چاقی مخصوصا در نواحی شکمی را افزایش دهد.
9-خواب ناکافی
تغییر ساعات طبیعی خواب و خواب ناکافی باعث تغییرات هورمونی در بدن می شود و همین موضوع می تواند زمینه چاقی را تشدید کند.
10- برخی بیماری ها باعث چاقی می شوند
بدن به همان میزان که انرژی دریافت می کند باید انرژی مصرف کند. در این پروسه باید تعادل وجود داشته باشد در غیر اینصورت تغییر یکی سبب تغییر بالانس بدن می شود. توجه داشته باشید علاوه بر کاهش فعالیت های بدنی و کاهش مصرف انرژی، برخی بیماری ها از قبیل افسردگی، اختلالات خواب، کم کاری تیروئید، دیابت و یائسگی می توانند باعث اضافه وزن و چاقی شوند.
راهکارهایی برای کاهش وزن
- استفاده از غذاهای مناسب و مغذی
- افزایش فعالیت بدنی
- پرهیز از رژیم های سخت و زود گذر
- کنترل اندازه وعدهها
استفاده از غذاهای مناسب و مغذی
برای اینکه به یک کاهش وزن سالم برسید بهتر است سبک زندگی سالم را انتخاب کنید و سپس یک الگوی تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم را در برنامه روزانه خود بگنجانید. البته برخی از افراد تمایل دارند که از طریق رژیم غذایی وزن خود را کاهش دهند. در این صورت باید از غذاهایی استفاده شود که دارای مواد مغذی و آنتی اکسیدان هستند، این مواد غذایی احساس سیری را برای زمان بیشتری فراهم می کنند.
توجه داشته باشید که مواد غذایی مغذی و مناسب را در رژیم غذایی خود قرار دهید تا بتوانید از سلامت خود همواره نگهداری کنید.
البته در این میان می توانید از برخی میوه ها و سبزیجات برای کاهش وزن استفاده کنید.
افزایش فعالیت بدنی
انجام حرکات ورزشی یا پیاده روی به مدت 30 دقیقه، اضطراب را کاهش می دهد. پیشنهاد می کنیم به جای استفاده از ماشین شخصی، پیاده روی کنید. همچنین به جای استفاده از آسانسور می توانید با بالا رفتن از پله ها، کالری بسوزانید و عضلات ران را تقویت کنید.
در کنار سبک غذایی سالم، پیاده روی تند تأثیر زیادی در کاهش وزن افراد دارد. البته برای اینکه پیاده روی مؤثر باشد بهتر است پنج روز در هفته و به مدت 20 دقیقه انجام شود. توصیه می کنیم پیاده روی را در برنامه و سبک زندگی خود قرار دهید تا با گذشت زمان، تأثیرات آن را در کاهش وزن و خطر ابتلا به بیماری ناشی از چاقی ببینید.
پرهیز از رژیم های سخت و زود گذر
رژیمهای سخت و زودگذر ممکن است باعث کاهش وزن سریع شوند، اما اغلب ناپایدار هستند و منجر به بازگشت وزن میشوند. انتخاب رژیمهای سالم و طولانیمدت بهتر از رژیمهای شدید است.
کنترل اندازه وعدهها
کنترل حجم غذا به ویژه در هنگام صرف وعدههای پرکالری میتواند به جلوگیری از پرخوری کمک کند.
- استفاده از بشقابهای کوچکتر: استفاده از بشقابهای کوچکتر میتواند به کاهش مقدار غذای مصرفی کمک کند و احساس سیری را افزایش دهد.
- آهسته غذا خوردن: غذا را به آرامی بجوید و به بدن خود زمان دهید تا پیام سیری را دریافت کند. این کار به جلوگیری از پرخوری کمک میکند.
جمع بندی
در این مقاله به عوامل مؤثر در افزایش چاقی و اضافه وزن اشاره کردیم. این عوامل اغلب در سبک زندگی ما به صورت رفتارها و عادت های روزانه خود را نشان می دهند. البته عدم آگاهی نسبت به عوامل مؤثر در افزایش وزن می تواند عادت های ناسالم را همواره ثابت نگه دارد و به طور ناخواسته سبب افزایش وزن گردد. با کسب آگاهی و انجام راهکارهای ساده می توان سبک زندگی را تغییر داده و برای تناسب اندام اقدام کرد.